Skip to content

Noorse boskat geschiedenis

Noorse boskat geschiedenis

Skogkatt zo heet de Noorse boskat in zijn land van afkomst: Noorwegen.

Men vermoedt dat de Noorse Boskat afstamt van de (half) langharige katten die zich in en rondom Klein-Azië ophielden en van daar uit door de Vikingen zijn meegebracht naar Scandinavië. Eenmaal daar heeft deze kat zich moeten aanpassen aan het ruige klimaat om te kunnen overleven wat geresulteerd heeft in een stoere kat met (vooral ‘s winters) een dikke vacht. Nadien heeft deze kat altijd in en rondom de Scandinavische bossen en boerderijen, rondgezworven.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw verscheen er een Noorse Boskat voor het eerst op een show, op dat moment nog in de huiskatten klasse. Liefhebbers van deze mooie kat waren bang dat het ras zou uitsterven als er niet een gericht fokprogramma werd opgezet en zo groeide de interesse voor deze kat en de wens om het als ras erkend te krijgen. Men heeft er veel moeite voor moeten doen maar uiteindelijk in 1977 was het zover en werd de Noorse Boskat erkend.

Het is niet verbazend dat het ras inmiddels zoveel mensen aanspreekt; je hebt dan immers een kat door je huis lopen die er uit ziet als een wild dier, maar wel een zachtaardig karakter heeft. Niet alleen het uiterlijk, maar het hele ras op zich is “oerig”. De Boskat is immers een natuur ras, wat wil zeggen dat het ras ontstaan is in de vrije natuur zonder inmenging van de mens. Pas nadat dit ras al honderden jaren bestond, besloten mensen er mee te gaan fokken.

Deze webshop is vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB