Skip to content

Noorse boskat uiterlijk

Uiterlijke kenmerken

De Noorse Boskat is een grote, zware en gespierde kat met een lang lichaam. De katers kunnen tussen de 5 en 10 kilo wegen, er zijn katers die zelfs nog meer wegen. De poezen zijn iets kleiner en wegen tussen de 3,5 en 6 kilo. Ze staan hoog op hun poten en de poten zijn stevig. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn rond en groot in juiste verhouding met de poten. De kop is een driehoek van voren gezien, alle zijden zijn even lang. Het profiel gezien van de zijkant is hoog en het voorhoofd licht rond. De neus is lang en recht zonder stop. De kin moet stevig zijn. De oren zijn groot en open, breed aan de basis. De oren hebben lynxachtige pluimpjes en lange haren uit(voor) de oren. De buitenste lijnen van de oren volgen de lijnen van de kop naar de kin. De ogen zijn groot en ovaal, goed open en licht schuin geplaatst. Ze hebben een alerte wakkere blik. Alle kleuren ogen is toegestaan, los van de vacht kleur. De staart is lang en borstelig. Als je de staart over de rug legt, moet die tenminste tot de schouderbladen komen, maar het liefst tot in de nek.

In de zomer kan men alleen aan de langharige pluimstaart zien, dat men hier te maken heeft met een raskat. In de winter, als de Noorse Boskat zijn winterjas aantrekt, komt er een imposante kat tevoorschijn, die een kraag, een bef en knickerbockers heeft, terwijl de pluimstaart in de regel dikker wordt(tevens een lekkere deken). Ook krijgt de Noorse Boskat dan een wollige ondervacht, het is een dubbele vacht met gladde vette dekharen die waterafstotend zijn en een dikke wollige ondervacht die goed isoleert. Zo is de kat beschermd tegen zowel regen, sneeuw en extreme kou !! De Noorse Boskat heeft tussen de voetkussentjes onder zijn voeten haren zitten (zogenaamde sneeuwschoenen) hierdoor heeft hij in de winter meer grip in besneeuwde gebieden.

De vacht mag alle kleuren hebben behalve de pointed (Siamese tekening), x-kleuren zijn nog niet erkend, deze zijn chocolate, lilac, cinnamon en fawn.

Elke hoeveelheid wit is toegestaan, bijv. witte bles, witte borst, wit medaillon, wit op de buik, wit op de poten etc.
De katten kunnen effen van kleur zijn.

Noorse boskat uiterlijk
Noorse boskat uiterlijk

Deze webshop is vrijgesteld van OB o.g.v. artikel 25 Wet OB